Ανακοινώσεις Αναρτήσεις Γεγονότα Γενικά

Εκπαιδευτική Εκδρομή Στην Κύπρο.

Ομάδα 40 μαθητών και μαθητριών της Β΄τάξης του σχολείου μας με αρχηγό την υποδιευθύντρια κα Καίτη Ζηνέλη ΠΕ11 και συνοδούς εκπαιδευτικούς τις κ. Ελπίδα Χατζοπούλου ΠΕ 85 και Κατερίνα Ναζλίδου ΠΕ02 επισκέφθηκαν την Κύπρο από 23-27 Νοεμβρίου 2023, μετά από πρόσκληση του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 (Σ.Ι.Μ.Α.Ε) και από το Μουσείο Αγώνος.

Η αποστολή επισκέφθηκε τα «Άγια των Αγίων» του Κυπριακού Απελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. «Τα Φυλακισμένα Μνήματα», όπως επικράτησε να λέγονται. Ξεναγήθηκε στο χώρο της Αγχόνης που καθαγιάστηκε με τον απαγχονισμό 9 Αγωνιστών, στο χώρο ταφής των 9 συν 4 άλλων Αγωνιστών που οι αποικιοκράτες Βρετανοί δεν έδωσαν τα σώματά τους για ταφή στα χωριά τους φοβούμενοι λαϊκή εξέγερση καθώς και στα κελιά των μελλοθανάτων. Στην ξενάγηση παρευρέθηκε ο κ. Παναγίδης, γιος του ήρωα Ανδρέα Παναγίδη που απαγχονίστηκε από τους Βρετανούς. Οι μαθητές απήγγειλαν ποιήματα, κατέθεσαν στεφάνι και έψαλαν τον Εθνικό ύμνο. Ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο Αγώνος και στο Μνημείο Ελευθερίας στη Λευκωσία. Ο Πρόεδρος του Σ.Ι.Μ.Α.Ε. κ Ανδρέας Μαϊμαρίδης παρέθεσε προς τιμήν μας επίσημο γεύμα με κυπριακά εδέσματα και έγινε ανταλλαγή δώρων.

Κατόπιν, οι μαθητές μας με σεβασμό και συγκίνηση απέτισαν φόρο τιμής στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, μνημείο για τους ηρωικώς πεσόντες Έλληνες και Ελληνοκύπριους αξιωματικούς και στρατιώτες κατά την Εισβολή του 1974.

Επισκέφθηκαν το Πολιτιστικό κέντρο στη Δερύνεια, όπου παρακολούθησαν βίντεο για την κατάληψη της Αμμοχώστου , την οποία είδαν με κιάλια από το παρατηρητήριο. Ομοίως είδαν το σημείο της Νεκρής Ζώνης ,στο οποίο δολοφονήθηκαν οι ήρωες Τ. Ισαάκ και Σ. Σολωμού το 1996. Στο κοιμητήριο Παραλιμνίου όπου βρίσκεται ο τάφος των ηρώων κράτησαν ενός λεπτού σιγή και έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο. Περπάτησαν στον ελεύθερο τομέα της Λευκωσίας ως το οδόφραγμα Λήδρας και Berlin 2.

Τις επόμενες μέρες οι μαθητές επισκέφθηκαν τη Μονή Κύκκου στο όρος Τρόοδος, το παραδοσιακό ορεινό χωριό Όμοδος , τον τάφο του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου Γ΄ στο Θρονί , όπου έψαλαν τον Εθνικό ύμνο παρουσία στρατιωτικής φρουράς και το κάστρο Κολόσσι. Καθ΄οδόν προς την Πάφο, μαγεύτηκαν από το απέραντο γαλάζιο στην Πέτρα του Ρωμιού. Στην Πάφο επισκέφθηκαν των αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου και περιηγήθηκαν στην πόλη.

Οδεύοντας προς την Αγία Νάπα , είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν παραπλεύρως της Πράσινης Γραμμής και των Αγγλικών Βάσεων.

Στη Λάρνακα επισκέφθηκαν την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, κατέβηκαν στις κατακόμβες και περπάτησαν στην παραλία Φοινικούδες και στη γραφική Λαϊκή Γειτονιά.

Η αποστολή διέμεινε στην πανέμορφη Λεμεσό με τις δαντελωτές ακτές και τους πολυάριθμους ουρανοξύστες. Συμμετείχε στις εκδηλώσεις φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου και οι μαθητές μας έκαναν μεγάλους περιπάτους στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Συγκίνηση, δέος και θαυμασμός πλημμύρισαν την ομάδα μας για τους αγώνες της πολύπαθης Κύπρου. Η αποστολή γνώρισε την κυπριακή φιλοξενία, γεύτηκε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και ήρθε σε επαφή με το κυπριακό ιδίωμα και τη μουσική. Μια εμπειρία που, κατά δήλωση των μαθητών μας , θα τους μείνει αξέχαστη!

Related Posts

Συμμετοχή του Λυκείου μας στο 1ο Μαθητικό Θεατρικό Φεστιβάλ Ανατολικής Αττικής.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ / 2ο ΓΕΛ ΚΑΛΥΒΙΩΝ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ. Περισσότερα: https://paraktios.gr/2024/04/06/%cf%84%ce%bf-1%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b8%ce%b5%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%86%ce%b5%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b2%ce%ac%ce%bb-%ce%b1%ce%bd-%ce%b1%cf%84%cf%84/

Διάκριση μαθητών του σχολείου μας στους Αγώνες Τέχνης των Εκπαιδευτηρίων Ε.Μαντουλίδη – Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες 2024.

Διάκριση μαθητών του σχολείου μας Γεωργίας Αμυγδάλου και Ιωάννη Κωνσταντινίδη στους Αγώνες Τέχνης των Εκπαιδευτηρίων Ε.Μαντουλίδη – Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες 2024. Η μαθήτρια της Α Λυκείου Γεωργία…

Προκήρυξη εισαγωγής σπουδαστών/σπουδαστριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Ακαδημαϊκού Έτους 2024-2025.

Συμμετοχή μαθητών της Θετικής Κατεύθυνσης στο 20th International Particle Physics Masterclasses 2024 στο ΕΚΠΑ.

ΕλληνικήΟμάδαΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ-IPPOG: International Particle Physics Outreach Group /Masterclasses 2024. Τα Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 20th International Particle Physics Masterclasses 2024 – Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής…

“ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ” – Παράσταση του Θεατρικού Ομίλου του 2ου ΓΕΛ Καλυβίων, βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Δ. Σολωμού.

Διδακτική επίσκεψη των μαθητριών και των μαθητών της Β΄και Γ΄ θεωρητικής στο Χώρο Ιστορικής Μνήμης ‎1941- 1944.

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 οι μαθητές και μαθήτριες της Β’ και Γ’ θεωρητικής ξεναγήθηκαν στα υπόγεια κρατητήρια της Κομμαντατούρ, στην Πλατεία Κοραή, όπου κρατήθηκαν και βασανίστηκαν εκατοντάδες…