Αναρτήσεις

Εκδηλώσεις και Αφιερώματα

Σχολικό έτος 2021-2022

Προβολή Ντοκυμαντέρ “Εξάντα”

Τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ψηφιακά νεκροταφεία» παραγωγής του Εξάντα σε τμήματα της Α’ και Β’ λυκείου στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, από τις καθηγήτριες Πληροφορικής του σχολείου  μας Μπαντούνα Αναστασία και Κουρουτζίδου Φωτεινή.

Ευχαριστούμε θερμά την ομάδα του Εξάντα και τον Γιώργο Αυγερόπουλο για την ευγενική παραχώρηση του ντοκιμαντέρ για δημόσια προβολή στο σχολείο μας.

Παρά τις δυσκολίες λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, έγινε εφικτό να πραγματοποιηθεί η προβολή ανά τμήμα. Έτσι οι μαθητές ενημερώθηκαν για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα που έχει άμεση σχέση και με την πληροφορική και που συχνά αγνοούμε.

  • Πού καταλήγουν οι παλιοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές όταν πια δεν τους χρειαζόμαστε;
  • Ένα έγκλημα που διαπράττεται εδώ και δεκαετίες, παραμένει άγνωστο  στους περισσότερους χρήστες ηλεκτρονικών συσκευών.
  • Ο Εξάντας εισχωρεί στα βάθη της Κίνας όπου η πολιτισμένη Δύση αδειάζει λαθραία τα άχρηστα πλέον μηχανήματα – σύμβολα της ανάπτυξής της, τους παλιούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
  • Υπάρχει νομοθεσία που να δεσμεύει τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών για την απόσυρση στο τέλος ζωής τους;
  • Υπάρχει τελικά πραγματική ανακύκλωση ηλεκτρονικών υπολογιστών;
  • Τι αντίκτυπο έχει αυτή στο περιβάλλον και την  υγεία του ανθρώπου;

Τροφή για σκέψη, σε προσωπικό επίπεδο, σε σχέση με την αλόγιστη αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και την αλόγιστη αποθήκευση δεδομένων που έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη για περισσότερα αποθηκευτικά μέσα (σκληρούς δίσκους, servers κλπ.) άρα και μεγαλύτερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ενώ από την άλλη πλευρά, σε επίπεδο πολιτείας, για την οριοθέτηση κανόνων προς τις εταιρείες παραγωγής αλλά και τις ανακύκλωσης ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

Ημέρα της ποίησης… 21 του Μάρτη  2022

Μετά από τόσο καιρό σιγής η μαθητική ομάδα που αποτελείται από τους μαθητές του Γ1: Γεωργούλη Λουκά, Γεωργούλη Ισμήνη, Βεσδραβάνη Ευρυδίκη, Ειρήνη Γραμματικού,  Έλενα Γιαννακοπούλου και Βασίλη Βασιλειάδη -με την καθοδήγηση της αγαπημένης μας κας Ε.Μερτίκα- εξέπεμψε και πάλι στα  ραδιοκύματα  της καρδιάς μας, εδώ από το Λύκειό μας με την εκπομπή : «Έτσι χωρίς πρόγραμμα».

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα απ’ όσα ακούστηκαν:

«Επιλέξαμε την 21η του Μάρτη  γιατί θέλουμε να καλωσορίσουμε επίσημα την Άνοιξη , αλλά και την Άνοιξη στις καρδιές όλων μας , αφού παγκόσμια τιμάται σήμερα η μέρα της Ποίησης. Αλλά δε φτάνει μόνο αυτή η γιορτή : είναι και η μέρα κατά του ρατσισμού που στις μέρες μας καλά κρατεί και μεις θέλουμε να τον ξορκίσουμε με τον λόγο της ποίησης και με μελωδίες που περπάτησαν και περπατούν  χέρι- χέρι. Επιθυμία μας να παραμείνουμε όλοι μας εγκλωβισμένοι στο όνειρο , σε ένα σχέδιο ζωής που θέλουμε να βγει αληθινό και ακουμπάμε απάνω  του με πίστη. Αυτό θέλουμε. Να σας εγκλωβίσουμε στο όνειρο με ποίηση και μελωδίες που αγκαλιάζονται σφιχτά και γίνονται ένα, με πολλά από αυτά γνωστά αλλά και ίσως περισσότερα άγνωστα.»

Οι μαθητές διάβασαν ποίηση : Κώστα Καρυωτάκη, Οδυσσέα Ελύτη, Κικής Δημουλά, Μπέρτολτ Μπρεχτ , Ανδρέα Εμπειρίκου και Μιχάλη Γκανά.

Τα τραγούδια που ακούστηκαν ήταν ποίηση των: Τίτου Πατρίκιου, Νίκου Καββαδία, Κώστα Καρυωτάκη, Παύλου Σιδηρόπουλου και Οδυσσέα Ιωάννου . 

Related Posts

Συμμετοχή του Λυκείου μας στο 1ο Μαθητικό Θεατρικό Φεστιβάλ Ανατολικής Αττικής.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ / 2ο ΓΕΛ ΚΑΛΥΒΙΩΝ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ. Περισσότερα: https://paraktios.gr/2024/04/06/%cf%84%ce%bf-1%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b8%ce%b5%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%86%ce%b5%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b2%ce%ac%ce%bb-%ce%b1%ce%bd-%ce%b1%cf%84%cf%84/

Διάκριση μαθητών του σχολείου μας στους Αγώνες Τέχνης των Εκπαιδευτηρίων Ε.Μαντουλίδη – Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες 2024.

Διάκριση μαθητών του σχολείου μας Γεωργίας Αμυγδάλου και Ιωάννη Κωνσταντινίδη στους Αγώνες Τέχνης των Εκπαιδευτηρίων Ε.Μαντουλίδη – Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες 2024. Η μαθήτρια της Α Λυκείου Γεωργία…

Προκήρυξη εισαγωγής σπουδαστών/σπουδαστριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Ακαδημαϊκού Έτους 2024-2025.

Συμμετοχή μαθητών της Θετικής Κατεύθυνσης στο 20th International Particle Physics Masterclasses 2024 στο ΕΚΠΑ.

ΕλληνικήΟμάδαΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ-IPPOG: International Particle Physics Outreach Group /Masterclasses 2024. Τα Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 20th International Particle Physics Masterclasses 2024 – Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής…

“ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ” – Παράσταση του Θεατρικού Ομίλου του 2ου ΓΕΛ Καλυβίων, βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Δ. Σολωμού.

Διδακτική επίσκεψη των μαθητριών και των μαθητών της Β΄και Γ΄ θεωρητικής στο Χώρο Ιστορικής Μνήμης ‎1941- 1944.

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 οι μαθητές και μαθήτριες της Β’ και Γ’ θεωρητικής ξεναγήθηκαν στα υπόγεια κρατητήρια της Κομμαντατούρ, στην Πλατεία Κοραή, όπου κρατήθηκαν και βασανίστηκαν εκατοντάδες…